Närfiskat

Fisk och tillagningstemperatur

Använd termometer.

Många tror att det är svårt att tillaga fisk. En av hemligheterna är termometer! Det vanligaste felet som man gör är att låta fisken gå lite extra "för säkerhets skull", något som ofta ger ett sämre resultat. De flesta konsumenter föredrar en fisk som har en innertemperatur på 54-55° medan andra föredrar mer lågtemperaturtillagad fisk på 48º.

De flesta fiskarter är känsliga för höga tillagningstemperaturer som gör fisken torr och hård.Prova olika innertemperaturer så att du blir känd med just den temperatur som du själv föredrar. På www.svenskfisk.se finns information om olika fiskarters bästa innertemperaturer som för de flesta arterna ligger på 47-55º. 

En hög temperatur i ugnen ger en hög eftervärme i fisken medan en låg temperatur i ugnen gör att värmen snabbt avtar och innertemperaturen på fisken blir lättare att kontrollera.

 

Abborre 52º         Alaska Pollock 52º         Bergtunga 52º
Bleka 52º Fjärsing 52º Gädda 52º
Gös 52º Havskatt 52º Hoki 52º
Hälleflundra 48-50º Kolja 52º Kummel 52º
Kungsfisk/Uer 52º Lake 52º Lax 52º
Lubb 52º Långa 52º Makrill minst 52º
Marulk 52º Regnbåge 52º Röding 52º
Rödspätta 52º Rödtunga 52º Sej 52º
Sik 52º Sill/Strömming 52º Sjötunga 52º
Skrubbskädda 52º Slätvar 52º Tonfisk ca 31º
Torsk 52º Vitling 52º Öring 52º
Piggvar 52º

 

 

Färskhetstecken på fisk

• Vackra ögon

• Röda och fina gälar

• Vackert skinn

• Stela muskler

 

 

 

Fiskanatomi

Lagringstemperatur

Låga temperaturer och obruten kylkedja ger bra kvalitet. Antal dygn färsk fisk kan
förvaras vid olika temperaturer